Bygga sin egen speldator

Vi avviker något för tillfället för att tackla ett ämne som är väldigt spelrelaterat: vad man bör tänka på om man skulle bygga sin egen speldator.De komponenter vi tar upp här kan alla köpas från nätbutiker som NetOnNet, vill man dessutom sänka priset något kan man använda rabattkoder specifikt för NetOnNet.

Chassit

En speldator kan behöva en del utrymme, inte bara för att få gott om utrymme för alla komponenter utan även för att få ett bra luftflöde som hjälper till att hålla nere värmen. Man bör därför aldrig köpa något mindre än en midtower när man sätter ihop en speldator.

Moderkort

Moderkorten är ju grunden för datorn, här är det egentligen bäst att köpa ett som använder sig av den senaste socketen. Anledningen till detta är ju för att det kommer att hålla längre om man får för sig att uppgradera en del komponenter i framtiden. När man byter moderkort måste man ofta byta andra delar också.

Processor

För att hålla artikeln relevant längre kan man ju inte rekommendera en specifik processor över andra, inget stannar på toppen länge. Något man dock kan göra är att titta på en nyutkommet trippel-A spel och se vad de har angett som minimikravet. Då vet man vad gränsen ligger, sedan är det ju bäst att titta vad priset är några steg upp.

Grafikkort

Precis som för processorer är minimikrav för ett nytt spel ett bra sätt att kolla gränsvärdet. Huruvida man sedan väljer att gå AMD eller nVidia är ju många gånger en smakfråga. Åsikterna är ganska skilda vilken som är att föredra över den andra.

RAM

Man kan nog lugnt säga att minimikravet idag är 8GB minne, men 16GB kommer att göra ens dator relevant betydligt längre. Här går det inte lika snabbt att komma upp i nya höjder, även då man kör bland de mest krävande spelen idag kommer inte minnesanvändningen komma upp i 16GB.